ΜΕ ΑΠΛΑ ΛΟΓΙΑ..
ΜΕΤΑΞΥ ΑΛΛΩΝ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΔΙΑΒΑΖΩ ΤΗΝ ΦΡΑΣΗ : "Το ΓΕΕΘΑ επισημαίνει πως είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζεται τέτοια αύξηση στό νησί."
ΛΟΙΠΟΝ, "ΤΟ ΓΕΕΘΑ ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΕΙ....."
ΜΑΛΙΣΤΑ, ΤΕΛΕΙΑ, ΤΟ ΡΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΔΗΛΑΔΗ ΤΟ.....
ΠΡΕΠΟΝ ; ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΟΡΘΟΝ ; ΤΟ ΓΕΕΘΑ ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΕΙ ; ΕΝΤΑΞΕΙ, ΚΑΤ΄ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΝ ΑΣ ΤΟ ΔΕΧΘΩ. ΕΠΙΣΗΜΑΝΕ ΤΟ ΓΕΕΘΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ; ΜΕΤΡΑ ΔΕΝ ΘΑ ΛΑΒΗ ; ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ "ΕΟΡΤΗΣ" ; ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΝΗ ΓΙΑ ΑΜΕΣΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ; ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΤΗΝ " ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ " ΝΑ ΔΙΑΔΕΧΘΗ ΚΑΙ Η ΔΕΥΤΕΡΗ ; ΚΑΙ Η ΤΡΙΤΗ ; ΚΑΙ ... ΚΑΙ ....
ΜΕ ΜΙΑ ΦΡΑΣΗ, ΚΥΡΙΟΙ : Η ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ ΕΠΟΙΚΙΖΕΤΑΙ !!!
ΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΤΕ ;
ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΤΕ, ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ ;
ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ, ΛΟΙΠΟΝ, ΤΙ ΘΑ ΠΡΑΞΕΤΕ ;
ΤΙΠΟΤΑ ;
ΤΙΠΟΤΑ ;
ΤΙΠΟΤΑ ;
ΤΟ ΓΕΕΘΑ, ΛΟΙΠΟΝ, ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΕΙ - ΣΑΣ ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΩ ΚΙ ΕΓΩ ΜΕ ΤΗΝ ΣΕΙΡΑ ΜΟΥ ΚΑΤΙ, ΠΟΥ ΑΚΟΜΗ ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΩΣ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΘΕΝΑ : ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΕΜΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΕΣΑΣ, ΟΡΚΟ ΕΔΩΣΑΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΝΑ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΚΑΘΕ ΜΕΣΟΝ ΕΩΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ "ΓΙΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΤΗΝ ΠΙΣΤΗ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΟΣ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" !
ΠΡΟΣΕΥΧΟΜΑΙ ΚΑΙ ΕΛΠΙΖΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ... ΦΩΤΙΣΗ ΣΑΣ !
ΜΕ ΟΛΟΝ ΜΟΥ ΤΟΝ ΣΕΒΑΣΜΟ - ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΕΩΣ ΤΩΡΑ ΠΟΡΕΙΑ ΜΟΥ - ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΩΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕ ΑΝΕΙΠΩΤΟ ΠΟΝΟ ΨΥΧΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΟΥ , Κωνστάντια-Νάντια Δ. Ραΐση * Πολιτολόγος-Κοινωνιολόγος © Filopoli.gr
*******************************
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ:
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ:
Έπιασαν... τόπο τελικά και οι κόκκινες γραμμές των ΑΝΕΛ και οι εξαγγελίες του υπουργού Πάνου.
Σήμερα στο Καστελλόριζο, οι λαθρομετανάστες είναι τριπλάσιοι από τους 250 κατοίκους του νησιού.
Από χτες σχεδόν στο νησί βρίσκονται 900 λαθρομετανάστες αφού οι διακινητές βρήκαν ευκαιρία και έπιασαν την ελληνική κυβέρνηση στον ύπνο. Ο Alexis έκανε διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες και από τα Μικρασιατικά παράλια ερχόντουσαν απανωτά κύματα.
Σύμφωνα με όσα δηλώνουν κάτοικοι του νησιού, ο αριθμός των μεταναστών προσφύγων που βρίσκονται στο Καστελλόριζο έφθανε τους 740 συνολικά ενώ οι δυνάμεις επιτήρησης που υπάρχουν στην περιοχή είναι ελάχιστες, όπως ελάχιστος είναι και ο αριθμός των λιμενικών και αστυνομικών που υπηρετούν στο Καστελλόριζο.
Και το καλύτερο…
Στην Αντύφυλλο (που σήμερα ονομάζουν οι τούρκοι «Κας») σε μία πόλη που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το Καστελλόριζο, έχουν συγκεντρωθεί εκατοντάδες άτομα, που καθημερινά στέλνονται στο νησί με τη βοήθεια των τουρκικών κυκλωμάτων. Μάλιστα, οι ίδιες πληροφορίες, λένε ότι έχουν συνταχθεί και λίστες αναμονής για να υπάρχει… τάξη στην όλη διαδικασία που ακολουθείται.
Αυτό σημαίνει Proti fora αριστερά και απώλεια εθνικής κυριαρχίας στην πράξη…...
ΠΗΓΗ
*******************************
Το τελευταίο τριήμερο έχουν αποβιβαστεί στο νησί περί τους 600 πρόσφυγες και μετανάστες. Σχεδόν διπλάσιος αριθμός απ' ότι είναι οι κάτοικοι του νησιού. Αυτό δεν συνέβαινε ένα μήνα πριν. Γιατί συμβαίνει τώρα; Τι γίνεται; Η Τουρκία ακολουθεί πια νέο μοντέλο «εποικισμού» κατά τα πρότυπο της στην Κατεχόμενη Κύπρο ή όχι;
Διότι η τουρκική κυβέρνηση διά της επιχειρησιακής της στρατηγικής «χρησιμοποιεί αυτοβούλως τις ροές ως εργαλείο άσκησης εξωτερικής πολιτικής σε συνδυασμό με τις ένοπλες δυνάμεις»!
Το ΓΕΕΘΑ επισημαίνει πως είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζεται τέτοια αύξηση νησί.
Δεν είναι τυχαίο. Η Άγκυρα προκαλεί «τεχνητή αύξηση της ροής» σε μία σειρά προεπιλεγμένων στοιχείων, μεταδίδει το defence - point, καθώς έχει βρει πρόσφορο έδαφος μετά και από την νατοϊκή εμπλοκή.
Η συμμαχική ναυτική δύναμη παραμένει αδρανής στο κέντρο του Αιγαίου, καθώς δεν έχει συνεδριάσει η στρατιωτική επιτροπή του ΝΑΤΟ, από την οποία θα δοθεί η εντολή για ενέργειες, καθώς – σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες – η Τουρκία έχει εγείρει σειρά ζητημάτων, επιχειρώντας την αμφισβήτηση της εθνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο σε όλα τα επίπεδα.
Όπως προκύπτει από τις εξελίξεις, η βεβαιότητα του Έλληνα υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου πως έχουν προσδιοριστεί οι τομείς δράσης της συμμαχικής δύναμης, είναι στον... «αέρα».
Η Τουρκία παίζει ύπουλο παιχνίδι κι αυτό όφειλαν να το γνωρίζουν άπαντες. Κυρίως δε, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας πριν προβεί σε οποιαδήποτε δήλωση...
Η Τουρκία παίζει με τους δουλέμπορους. Εκτός ή εντός της ΕΕ.
Η ελληνική πλευρά δεν ξέρουμε ακόμη πώς προτίθεται να αντιδράσει...
ΠΗΓΗ
**************************
ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΙΛΟΥΝ ΑΠΟ ΜΟΝΕΣ ΤΟΥΣ :
1) ΑΟΖ ΤΩΡΑ !!! ΑΛΛΙΩΣ ... Ο ΘΕΟΣ ΝΑ ΒΑΛΗ ΤΟ ΧΕΡΙ ΤΟΥ !!!
ΔΙΟΤΙ ΕΑΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ... ΚΑΛΑ ΚΡΑΣΙΑ !!!
2) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ, ΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ ;;;
3) ΑΠΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ :
" ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ " ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ !
( ΕΙΚΟΝΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟ !!!)
*******************************
ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΜΕΓΙΣΤΗ ΜΑΣ, ΣΤΟ ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟ ΜΑΣ !!
Το επίσημο όνομα του, Μεγίστη, το πήρε, σύμφωνα με την επικρατέστερη εκδοχή, λόγω του ότι είναι το μεγαλύτερο από ένα σύμπλεγμα δεκατεσσάρων μικρών νησιών με πιο γνωστή τη Ρω. Το όνομα Καστελόριζο είναι δυτικής προέλευσης και σημαίνει κόκκινο φρούριο.
Από τα αρχαιολογικά ευρήματα συμπεραίνουμε ότι το νησί κατοικείται από τους Νεολιθικούς χρόνους ενώ κατά τη διάρκεια της Μυκηναϊκής και Μινωικής εποχής αποτελούσε εμπορικό σταθμό της Κρήτης «εμπορείον», λόγω της στρατηγικής του θέσης και είχε επίσης εμπορικές επαφές με την Κύπρο.
Αποικίστηκε από τα φύλα των Δωριέων, οι οποίοι έκτισαν και την ακρόπολη στο Παλαιόκαστρο, στη δυτική πλευρά του λιμανιού, τμήματα της οποίας σώζονται ως τις μέρες μας. Αυτοί έδωσαν στο νησί και το πομπώδες όνομα Μεγίστη
Ένας μεταγενέστερος μύθος αποδίδει το όνομα του νησιού στον πρώτο οικιστή που λεγόταν Μεγιστέας, αλλά το πιθανότερο είναι το όνομα να οφείλεται στο ότι ξεχωρίζει σε μέγεθος από τις γύρω βραχονησίδες.
Καταλήφθηκε κατόπιν από τους Πέρσες και από τον 4ο π. Χ. μέχρι και τους Ρωμαϊκούς χρόνους απετέλεσε τμήμα του ροδιακού κράτους. Για τους Ρόδιους η Μεγίστη έπαιξε το ρόλο σπουδαίου διαμετακομιστικού κέντρου, ενώ μεταξύ του 333-304 απόλαυσε ένα διάστημα αυτονομίας, οπότε και έκοψε δικό της νόμισμα. Την εποχή της Ροδιακής κυριαρχίας οικοδομήθηκε και το φρούριο του νησιού από τον έπαρχο Ρόδου Σωσικλή Νικαγόρα.
Για τους Βυζαντινούς χρόνους οι πληροφορίες είναι πενιχρές. Φαίνεται ότι ανήκε στην επαρχία των νησιών provincia insularum. Στα Μεσοβυζαντινά χρόνια ο οικισμός πιθανολογείται ότι ήταν στο Παλαιόκαστρο, μακριά από τη θάλασσα λόγω των πειρατικών επιδρομών.
Ναυτική ακμή παρουσιάζει το νησί κατά τα μεσαιωνικά χρόνια. Το 1306 το νησί περνάει στη κατοχή του τάγματος των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη της Ιερουσαλήμ. Τότε κτίστηκε και το κάστρο, το Castel Rosso, από το οποίο το νησί πήρε το όνομα Καστελόριζο.
Το 1440 κατέκτησαν το νησί οι Μαμελούκοι της Αιγύπτου, ερημώνοντας τον οικισμό και αιχμαλωτίζοντας τους κατοίκους του, αλλά οι Ιππότες σύντομα το ανακατέλαβαν και ανοικοδόμησαν το κάστρο. Στους επόμενους αιώνες το νησί, λόγω της σημαντικής γεωγραφικής θέσης του, έγινε θέατρο πολεμικών επιχειρήσεων, κι άλλαξε συχνά κυριάρχους.
Το 1522 περιέρχεται στους Τούρκους, όμως του παραχωρούνται προνόμια κι έτσι παρουσιάζει πνευματική και οικονομική ακμή, ενώ η διοίκηση ασκούνταν από την τοπική δημογεροντία.
Στη διάρκεια της επανάστασης του 1821 τα γυναικόπαιδα φυγαδεύτηκαν στην Κάσο, την Κάρπαθο και την Αμοργό, για να αποφύγουν αντίποινα των Τούρκων.
Το 1913 καταλύεται από τους κατοίκους η οθωμανική εξουσία. Το 1915 καταλαμβάνεται από τους Γάλλους και στη συνέχεια αυτοί το παραχωρούν έναντι αμοιβής στους Ιταλούς οι οποίοι το ονομάζουν Castelrosso.
Κατά τη διάρκεια τoυ Β΄ παγκοσμίου πολέμου ήταν σημαντική στρατιωτική βάση, ενώ το 1943 το νησί βομβαρδίστηκε από τους Γερμανούς και υπέστη μεγάλες καταστροφές. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα μεγάλο μέρος των κατοίκων του να εγκαταλείψει το Καστελλόριζο και να μεταναστεύσει σε άλλους τόπους, ιδίως στην Αυστραλία. Αξιοσημείωτο είναι ότι ενώ σήμερα οι κάτοικοι του Καστελόριζου είναι μερικές εκατοντάδες, η ανθηρή ελληνική κοινότητα στο Πέρθ της Αυστραλίας αριθμεί περίπου 10.000 Καστελοριζιούς.
Το 1948 ενσωματώνεται στο Ελληνικό κράτος.
Συντάκτης: Φωτεινή Αναστασοπούλου |
Το νησί «ανακαλύφθηκε» τουριστικά και ολοένα και περισσότεροι φίλοι των ταξιδιών αγκυροβολούν στο όμορφο αυτό Αιγαιοπελαγίτικο λιμάνι. Αφορμή στάθηκε η βραβευμένη με Όσκαρ ταινία Mediterraneo, σκηνές της οποίας γυρίστηκαν στο νησί. Έτσι, το Καστελλόριζο απέκτησε μεγάλη φήμη. Μάλιστα είναι ιδιαίτερα δημοφιλής προορισμός στους Ιταλούς.
Το Καστελλόριζο προσφέρετε για ήσυχες διακοπές και ανταμείβει κάθε επισκέπτη του με τις μοναδικές ομορφιές του, τις εκπληκτικές παραλίες του και την μοναδική φιλοξενία των κατοίκων του, που σε κάνουν να νοιώσεις σαν στο σπίτι σου. Το Καστελλόριζο είναι ένα αναπτυσσόμενο τουριστικό θέρετρο. Οι μέχρι τώρα υποδομές του καλύπτουν τις ανάγκες των επισκεπτών του. Λειτουργούν ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Απέκτησε παγκόσμια προβολή το 1991, όταν γυρίστηκε εκεί η βραβευμένη με Oscar ταινία «Mediterraneo». Στο λιμάνι του Καστελλόριζου έλαβε συμβολικά χώρα η σύνοδος των Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε, επί ελληνικής προεδρίας, την άνοιξη του 2003. Το νησί συνοδεύεται από μια μεγάλη ναυτική παράδοση, με έντονα τα σημάδια της ναυτικής και εμπορικής ανάπτυξης που κάποτε γνώρισε. ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ Ο μόνος οικισμός και πρωτεύουσα είναι το Καστελλόριζο με παραδοσιακά αρχοντόσπιτα νεοκλασικού τύπου διώροφα ή τριώροφα, λευκά ή χρωματιστά, που απλώνονται, κατά μήκος της ακτογραμμής, μπροστά από τον κόκκινο βράχο. Αξιόλογα δημόσια κτήρια και μνημεία: Το Δημαρχείο (περιοχή Κάβος) και η Νέα Αγορά είναι δυο αρχιτεκτονικά κοσμήματα με καμάρες, έργα ιταλοκρατίας, το τζαμί (18ος αι.), η «Σαντραπεία Αστική Σχολή» (1903 – δίπλα στο Ναό Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης), το σπουδαιότερο εκπαιδευτικό ίδρυμα του νησιού, το Εντευκτήριο (περιοχή Αγίου Γεωργίου του Πηγαδιού), όπου στεγαζόταν το νηπιαγωγείο στις αρχές του 20ου αιώνα. Η προτομή της Κυράς της Ρω (πλατεία Χωραφιών) που κατόρθωσε να κατοικήσει και να κρατήσει ελληνικό το ομώνυμο νησί, η προτομή του ήρωα Νικολάου Σάββα (Κάβος) το μνημείο των αγνώστων στρατιωτών (Λιμάνι). Ενδιαφέρον παρουσιάζουν το παραδοσιακό «Σπίτι της Μπουρέκας» κοντά στο Ναό της Αγίας Μαρίνας, το «Κονάκι» στο Φρύ, το σπίτι Παπαδάκη, Πελαγίας και Φονάρη στο Αρβανιτοχώρι. Υπάρχουν επίσης αρκετοί παλιοί ανεμόμυλοι. ΛΑΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Θρησκευτικά και λαϊκά έθιμα της Μεγάλης Εβδομάδας: Τριήμερο γλέντι μετά την Ανάσταση με ζωντανή μουσική, χορούς και τραγούδια. Την Κυριακή του Πάσχα γίνεται ανάγνωση των Ευαγγελίων σε διάφορες γλώσσες, χορός από γυναίκες με βιολιά στο προαύλιο της Εκκλησίας των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης με τοπικά τραγούδια του Πάσχα και προσφορά γλυκών και σουμάδας. Άλλα σημαντικά πανηγύρια και δρώμενα: Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης (21/5), την ήμερα της Κοίμησης της Θεοτόκου (15/8) τελείται πανηγυρική θεία Λειτουργία και λιτάνευση της εικόνας, της Αγίας Παρασκευής (26/7) και την Παραμονή της Κοίμησης (14/8) τα παιδιά ανάβουν φωτιές και πηδούν πάνω από αυτές. Την παραμονή της γιορτής του Προφήτη Ηλία (19/7), οι κάτοικοι πέφτουν με τα ρούχα στη θάλασσα, ενώ την Καθαρά Δευτέρα και την Πρωτομαγιά υπάρχει διασκέδαση με φαγητό και ποτό στα βουνά, ενώ των Αγίων Θεοφανίων (6/1) οι νέοι πέφτουν στη θάλασσα για να πιάσουν τον Σταυρό που ρίχνει ο παπάς. ΠΗΓΗ |