**

m

c

WEBTV TOY RADIOFILOPOLI.EU ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ TOY RADIOFILOPOLI.EU
Loading...

Πέμπτη, 11 Αυγούστου 2016

(VIDEO) 11 - 14 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1996 : ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΝ ΕΝ ΨΥΧΡΩ ΚΑΙ ΜΕΝΟΥΝ ΑΤΙΜΩΡΗΤΟΙ ! ΩΣ ΣΥΝΗΘΩΣ ΟΜΩΣ ΩΣ ΠΟΤΕ ΠΙΑ ??ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 1996
Στη νεκρή ζώνη ανάμεσα στα Κατεχόμενα και την ελεύθερη Κύπρο συμβαίνουν τα πιο δραματικά γεγονότα από την τουρκική εισβολή του 1974.
Τα οδοφράγματα στην πράσινη γραμμή είναι ακόμα κλειστά και οι Έλληνες της Κύπρου δεν μπορούν να πάνε στα χωριά και στα σπίτια τους στα κατεχόμενα. Η κυπριακή ομοσπονδία μοτοσικλετιστών αποφασίζει να
οργανώσει για άλλη μια χρονιά μία πορεία διαμαρτυρίας για την τουρκική κατοχή. Μόνο που αυτή τη χρονιά η πορεία προσλαμβάνει διεθνή χαρακτήρα. Ξεκινά στις 2 Αυγούστου από το Βερολίνο με σκοπό να καταλήξει στην μοιρασμένη σκλάβα Κύπρο.
Η κυβέρνηση του ψευδοκράτους, μαθαίνοντας τα σχέδια των διαδηλωτών, ξεκαθαρίζει στον ΟΗΕ ότι αν παραβιαστούν οι γραμμές τους υπάρχει εντολή να πυροβολήσουν. Με επίσημες δηλώσεις, οι Τούρκοι παραδέχτηκαν ότι κουβάλησαν στην Κύπρο μέλη παραστρατιωτικής τρομοκρατικής οργάνωσης, τους «Γκρίζους Λύκους», για να αντιμετωπίσουν με όσα μέσα διέθεταν την πορεία. Ο ίδιος ο Ραούφ Ντενκτάς τους υποδέχτηκε και τους δεξιώθηκε συγχαίροντάς τους για την εγκληματική τους παρουσία.
Οι μοτοσικλετιστές είναι αποφασισμένοι να περάσουν στο τελευταίο σκέλος της πορείας τους, την είσοδο στα κατεχόμενα. Το πρωί της 11ης Αυγούστου ο πρόεδρος Κληρίδης ανακοινώνει την ακύρωση της πορείας με διάγγελμα από την τηλεόραση. Οι μοτοσικλετιστές, αρνούμενοι να δεχθούν την απόφαση άρχισαν να περνούν μαζί με διαδηλωτές στην ελεγχόμενη από τις δυνάμεις του ΟΗΕ νεκρή ζώνη. Οι συγκρούσεις δεν άργησαν να μετατραπούν σε γενικευμένη σύρραξη. Οι διαδηλωτές βρέθηκαν αντιμέτωποι με το συγκεντρωμένο πλήθος φανατικών Τούρκων, μελών των «Γκρίζων Λύκων» και τον κατοχικό στρατό. Τα μέλη των «Γκρίζων Λύκων» χτυπούσαν τους διαδηλωτές με στειλιάρια και πέτρες, τη στιγμή που οι ειρηνευτικές δυνάμεις κοιτούσαν το σκηνικό τρόμου ανίκανες να αντιδράσουν.
Ήταν τότε που ο Τάσος Ισαάκ, ένα παλικάρι που φώναζε «Ελευθερία», ένα παλικάρι που έτρεξε να σώσει έναν άλλον συναγωνιστή του, ο οποίος δεχόταν τα ανελέητα χτυπήματα των Τούρκων, βρέθηκε στο κέντρο των γεγονότων και εγκλωβίστηκε. Γύρω του μαζεύτηκε ασκέρι μανιασμένων «Γκρίζων Λύκων», και τον ξυλοκόπησε μέχρι θανάτου. Η Τουρκία έδειξε για άλλη μια φορά το πραγματικό της πρόσωπο. Πόσο απάνθρωποι ήταν αυτοί που μπόρεσαν να χτυπήσουν έναν άνθρωπο μέχρι να πεθάνει; Πόσο μίσος χρειάζεται ώστε δεκαπέντε και πλέον άνθρωποι να χτυπούν έναν και μοναδικό; Πρόκειται για άγρια ΖΩΑ που χτυπούν, σκοτώνουν και φεύγουν…
Εκείνο το μαύρο απόγευμα στις 11 του Αυγούστου, ο Τάσος Ισαάκ ξαπλωμένος και ματωμένος δίπλα στο συρματόπλεγμα έγινε σύμβολο ενός λαού που του αρνούνται τα ανθρώπινα δικαιώματα, έγινε πρότυπο αντρειοσύνης και αγώνα. Δύο μήνες μετά την φρικτή δολοφονία του, γεννήθηκε η κόρη του…
Μόλις τρεις μέρες πέρασαν από τότε που ο Τάσος Ισαάκ έπεφτε νεκρός στα χώματα της κατεχόμενης μεγαλονήσου, όταν η δεύτερη πράξη του δράματος έμελλε να παιχτεί. Με το χώμα νωπό, ακόμα, πάνω στο μνήμα του, οι φίλοι του πήραν στεφάνια και λουλούδια μυρωμένα και κατευθύνθηκαν στον τόπο του μαρτυρίου του για να αποδώσουν φόρο τιμής στο χαμένο τους σύντροφο. Η κατάσταση δεν άργησε να βγει και τη μέρα εκείνη εκτός ελέγχου, όταν από το πουθενά την εμφάνισή τους στο σημείο έκαναν για άλλη μια φορά οι «Γκρίζοι Λύκοι». Λίγα λεπτά αργότερα η περιοχή μετατράπηκε σε πεδίο μάχης. Ο πετροπόλεμος ήταν μόνο η αρχή. Ξαφνικά, ένας από τους συγκεντρωμένους διαδηλωτές πετάχτηκε μπροστά. Ήταν ο 26χρονος Σολωμός Σολωμού, ο άνθρωπος που έφερε το όνομα του εθνικού μας ποιητή, του ποιητή που έγραψε τους «Ελεύθερους Πολιορκημένους», όπως είναι σήμερα τα ξεριζωμένα αδέλφια της Κύπρου. Ο ξάδερφος του νεκρού Τάσου, ο οποίος είχε ορκιστεί εκδίκηση, μην αντέχοντας να βλέπει άλλο τη σημαία του φονιά της πατρίδας του, τρέχει στην γη που ανήκει εδώ και 3500 χιλιάδες χρόνια στον λαό του, ανεβαίνει στον ιστό και εξευτελίζει μόνος του έναν στρατό κατοχής.
Οι Κυανόκρανοι των Ηνωμένων Εθνών ήταν πολύ αδύναμοι για να τον συγκρατήσουν. Με γρήγορο και σταθερό βήμα, κατευθύνθηκε προς τον ιστό που ανέμιζε η τουρκική σημαία και άρχισε να σκαρφαλώνει πάνω του. Οι Τούρκοι κατακτητές δεν αντέχουν αυτή την ξεφτίλα και πυροβολούν όχι για να αποτρέψουν αλλά για να ΣΚΟΤΩΣΟΥΝ! Λίγα δευτερόλεπτα μετά ο Σολωμός Σολωμού πέφτει νεκρός, χτυπημένος από πέντε σφαίρες στο πρόσωπο , τον λαιμό και την κοιλιά. Άλλος ένας Έλληνας νεκρός στο πάνθεον των ηρώων του Έθνους που έδωσαν την ζωή τους για την Πατρίδα. Άλλος ένας ήρωας νεκρός από τις σφαίρες αυτών που προσπαθούν να τουρκέψουν τον τόπο.
Ο Σολωμού είναι ένας νεομάρτυρας της ελευθερίας. Η εικόνα του να σκαρφαλώνει στο ιστό με το τσιγάρο στο στόμα εξακολουθεί να συγκλονίζει και να προκαλεί ρίγη συγκίνησης. Σύμβολο θυσίας και αυταπάρνησης. Πηγή έμπνευσης και ελπίδας.
Κάποιοι τον είπαν ήρωα, κάποιοι άλλοι τον είπαν τρελό. Αυτοί όμως οι λίγοι που γράφουν πάντα ιστορία αυτά έχουν μέσα τους: ηρωισμό και τρέλα.
Δύο παλικάρια, δύο ήρωες, που έκαναν το ταξίδι της ελευθερίας… Πήγαν να συναντήσουν τον Αυξεντίου, τον Παλληκαρίδη, τον Μάτση, όλους αυτούς τους ήρωες που έδωσαν την ζωή τους για τον ίδιο σκοπό. ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΗ, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΠΡΟ. Χωρίς πράσινες γραμμές και φονιάδες. Ο σκοπός που ήρθαν στη ζωή όλοι αυτοί οι άνθρωποι ήταν για να δείξουν σε όλους εμάς ότι οι ήρωες δεν τελειώνουν ποτέ. Κάνουν πράξη την ρήση του Παλαμά: «Η Μεγαλοσύνη των λαών δεν μετριέται με το στρέμμα. Με της καρδιάς το πύρωμα μετριέται και το αίμα»…ΕΠΙΣΗΣ : 

20 χρόνια από τις δολοφονίες Ισαάκ & Σολωμού [γεγονότα & σπάνια ντοκουμέντα]

Είκοσι χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την άγρια δολοφονία του 24χρονου Τάσου Ισαάκ (11 Αυγούστου 1996) και του εξαδέλφου του και 26χρονου Σολωμού Σπύρου Σολωμού (14 Αυγούστου 1996).
Κείμενο: Κατερίνα Πατούλια - Φωτογραφίες: Αρχείο Εθνους

20 χρόνια από τις δολοφονίες Ισαάκ & Σολωμού [γεγονότα & σπάνια ντοκουμέντα]
Το Life.gr «ρίχνει φως» στα γεγονότα του μαύρου Αυγούστου που βύθισε στο πένθος τις οικογένειες των δολοφονηθέντων αλλά και την Κύπρο και την Ελλάδα. Είναι συγκλονιστικό, ακόμα και σήμερα, 20 χρόνια μετά πως η δολοφονία των δύο Ελληνοκυπρίων έγινε μπροστά στα μάτια των κυανόκρανων ενώ η άγρια δολοφονία του Σολωμού πάνω στον ιστό έγινε σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση.

%IMAGEALT%
Το σπάνιο βίντεο από το δελτίο ειδήσων του Mega, ανατριχιάζει ακόμα και σήμερα. 
O πολεμικός ανταποκριτής Γιώργος Γεωργιάδης, που μετέδωσε σε ζωντανή σύνδεση τη δολοφονία του Σολωμού Σπύρου Σολωμού για λογαριασμό του Mega, μιλάει αποκλειστικά στοLife.gr για τα γεγονότα των ημερών εκείνων που στέρησαν τη ζωή στους δύο νεαρούς άντρες και στέλνει το δικό του μήνυμα 20 χρόνια μετά τις άγριες δολοφονίες:
«Είχαμε μόλις επιστρέψει στην Αθήνα, μετά τον ξυλοδαρμό και την δολοφονία του Ισαάκ. Αμέσως μάθαμε για τη διαδήλωση αλλά και για την ομάδα Γκρίζων Λύκων που προκαλούσε. Βρέθηκα στην Κύπρο και είδαμε το Σολωμού να κινείται γρήγορα προς τον ιστό της σημαίας, όχι της τούρκικης αλλά του ψευδοκράτους.
Ο κάμεραμαν ακολούθησε το Σολωμού και κατέγραψε τη δολοφονία. Εκείνη την ημέρα το Ρόιτερ, είχε την είδηση της δολοφονίας στα τελευταία του θέματα, μέχρι που από τους παραγωγούς έγινε αντιληπτό πως στα πλάνα φαίνεται το πρόσωπο του δολοφόνου που πυροβολεί.
%IMAGEALT%
Ο κάμεραμαν ακολούθησε το Σολωμού και κατέγραψε τη δολοφονία. Εκείνη την ημέρα το Ρόιτερ, είχε την είδηση της δολοφονίας στα τελευταία του θέματα, μέχρι που από τους παραγωγούς έγινε αντιληπτό πως στα πλάνα φαίνεται το πρόσωπο του δολοφόνου που πυροβολεί.
Αυτό που δεν έγινε ποτέ ευρέως γνωστό είναι πως μετά τους πυροβολισμούς κατά του Σολωμού, συνεχίσαμε να δεχόμαστε πυρά. Έπεσα σε έναν θάμνο και συνέχισα να μεταδίδω από το κινητό. Οι σκηνές ήταν απίστευτες, μια σφαίρα έφυγε διακόσια μέτρα πίσω μου και τραυμάτισε σοβαρά μια γυναίκα».
%IMAGEALT%
Τι έχει αφήσει στον δημοσιογράφο η δολοφονία του Σολωμού, μιας και ο ίδιος έχει καλύψει μάχες και πολέμους: «Όσα σκληρά πράγματα κι αν έχεις ζήσει, το να δολοφονείται μπροστά στα μάτια σου ένα τόσο νέο παιδί, δεν ξεπερνιέται. 
Γνωρίζω πως οι οικογένειες των δολοφονηθέντων δεν πήραν τίποτα, τους εκδικάστηκε ένα ποσό αλλά τελικά οι δολοφόνοι δεν τιμωρήθηκαν. Ο δολοφόνος του Σολωμού μάλιστα έγινε και υπουργός του Ψευδοκράτους.
Ακόμα και σήμερα δεν σέβονται τίποτα. Μακάρι, η θυσία του Σολωμού να έστελνε ένα μήνυμα, μια δολοφονία που έγινε τραγούδι, στίχος, σύνθημα. Βρισκόμαστε 20 χρόνια μετά και ο κόσμος έχει παιραιτηθεί, έχει ξεχάσει, έχει σταματήσει να συμμετέχει στις διαμαρτυρίες, δυστυχώς».
ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ: Η Δολοφονία του Τάσου Ισαάκ
Το 1996 η Kυπριακή Oμοσπονδία Mοτοσικλετιστών οργάνωσε αντικατοχική πορεία με αφετηρία το Βερολίνο και τερματισμό την κατεχόμενη Κερύνεια. H πορεία ξεκίνησε στις 2 Aυγούστου του 1996 από την πύλη του Βρανδεμβούργου στο Βερολίνο και μοτοσικλετιστές ακολούθησαν μια μεγάλη διαδρομή  για να καταλήξουν στην Kύπρο στις 10 Αυγούστου. 
Στις 11 Aυγούστου 1996, 7.000 μοτοσικλετιστές θα πραγματοποιούσαν την αντικατοχική πορεία προς την Kερύνεια. Η Τουρκική κατοχική δύναμη απειλούσε ότι θα άνοιγε πυρ και αυτό ανησυχούσε τις αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας. Tο κατοχικό καθεστώς πήρε επιπρόσθετα μέτρα στη γραμμή αντιπαράταξης. Παράλληλα, είχαν δοθεί εντολές να πυροβολούνται όσοι επιχειρούσαν να περάσουν στα κατεχόμενα.
%IMAGEALT%
Oι μοτοσικλετιστές αρχικά φαίνονταν αποφασισμένοι να πραγματοποιήσουν την πορεία και να φθάσουν τελικά στην Kερύνεια,τονίζοντας παντού πως η πορεία τους ήταν ειρηνική. Ωστόσο, μετά από συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, με τον Πρόεδρο και το Συμβούλιο της Oμοσπονδίας των Mοτοσικλετιστών, η πορεία ματαιώθηκε. Έτσι μια πολύ καλά οργανωμένη πορεία διαλύθηκε και μετατράπηκε σε μια ανεξέλεγκτη πορεία που κανείς δεν ήταν σε θέση να ελέγξει πλέον.
H κατάσταση ξέφυγε από τα οργανωμένα πλαίσια. Oι μοτοσικλετιστές άρχισαν να κινούνται προς διάφορες κατευθύνσεις. Tα πρώτα μικροεπεισόδια σημειώθηκαν στο ΣOΠAZ, στη Λευκωσία. Oι διαδηλωτές πέρασαν στη νεκρή ζώνη ενώ οι κατοχικές δυνάμεις άναψαν φωτιά για να τους απομακρύνουν.
Στη Δερύνεια η κατάσταση ήταν χειρότερη. Mοτοσικλετιστές και άλλοι διαδηλωτές βρέθηκαν αντιμέτωποι με τους ένοπλους στρατιώτες της κατοχικής δύναμης αλλά και οργανωμένους Τούρκους και Τουρκοκύπριους αντιδιαδηλωτές που περιελάμβαναν και οργανωμένες ομάδες των Γκρίζων Λύκων.
%IMAGEALT%
O Tάσος Iσαάκ, στην προσπάθεια του να βοηθήσει έναν άλλον Eλληνοκύπριο, τον οποίο χτυπούσαν οι Tούρκοι, δέχθηκε επίθεση και έπεσε στο χώμα. Γύρω του, συγκεντρώθηκαν δεκάδες Τουρκοκύπριοι και Τούρκοι που τον ξυλοκοπούσαν ανελέητα με πέτρες, ρόπαλα, λοστούς, μέχρι που εξέπνευσε.
%IMAGEALT%
Μέλη της Eιρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ, τα οποία ήταν παρόντα στην σκηνή, επέλεξαν να μην επέμβουν. Kαθοδηγητής της δολοφονικής δράσης εναντίον του Tάσου Iσαάκ φέρεται να ήταν ο αρχηγός του παραρτήματος των Γκρίζων Λύκων στα κατεχόμενα, Mεχμέτ Aρσλάν. Tο άψυχο κορμί του Tάσου μεταφέρθηκε στο Nοσοκομείο Παραλιμνίου ενώ τρεις μέρες αργότερα έγινε η κηδεία του σε βαρύ κλίμα με την έγκυο σύντροφό του να συγκινεί με το αντίο της. Η κόρη του Ισαάκ είναι σήμερα 20 ετών και του μοιάζει απίστευτα.
%IMAGEALT%
ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ: Η Δολοφονία του Σολωμού Σπύρου Σολωμού
Tην ημέρα της κηδείας του Tάσου Iσαάκ, στις 14 Αυγούστου 1996, ημέρα μνήμης της κατάληψης της Aμμοχώστου, μία ομάδα διαδηλωτών κατευθύνθηκε προς το οδόφραγμα της Δερύνειας για να εναποθέσουν στεφάνια και λουλούδια στο χώρο της δολοφονίας του Tάσου Iσαάκ.
Η σκηνή μετατράπηκε σε πεδίο μάχης, όταν εμφανίστηκε μια ομάδα «Γκρίζων Λύκων» και άρχισαν τον πετροπόλεμο. Ξαφνικά ξεπετάχτηκε μπροστά από τους διαδηλωτές ο Σολωμός Σολωμού και ξεφεύγοντας από τους Κυανόκρανους πέρασε στη νεκρή ζώνη και προσπάθησε ν΄ ανέβει σε έναν ιστό για να κατεβάσει την τουρκική σημαία, ενώ άλλοι διαδηλωτές προσπάθησαν να τον αποτρέψουν φωνάζοντας του. 
%IMAGEALT%
Tούρκοι ελεύθεροι σκοπευτές από το απέναντι τουρκικό φυλάκιο τον πυροβόλησαν και ο Σολωμός Σολωμού έπεσε νεκρός από σφαίρα στο λαιμό. Στη συνέχεια άρχισαν να ρίχνουν προς τους διαδηλωτές.
«Ξεκίνησε με λίγα λουλούδια στο χέρι, ήθελε να τα καταθέσει στο σημείο που σκοτώθηκε ο ξάδελφός του. Φτάνει στη νεκρή ζώνη για να πει μαζί με άλλους νέους, το δικό του αντίο. Ο Σολωμού τους προσπερνά όλους. Με το τσιγάρο στο στόμα, ο μαυροφορεμένος 26χρονος αρχίζει να σκαρφαλώνει στον «ιστό της φρίκης».
Ξαφνικά, τα δευτερόλεπτα αποκτούν διάρκεια και ο χρόνος μένει «ακίνητος». Τον ακινητοποιούν οι τουρκικές σφαίρες. Η μια καρφώνεται στο λαιμό, η δεύτερη στο στόμα, η τρίτη στο στομάχι. Πέφτει στο έδαφος, το βλέμμα έχει τη γνώση του θανάτου...» (Λουκάς Δημάκος, Τα Νέα) 
Oι εθνοφρουροί πήραν θέση μάχης. H σορός του Σολωμού απομακρύνθηκε από την περιοχή. Επίσης, αρκετά ακόμα άτομα τραυματίστηκαν από τις σφαίρες των Tούρκων στο χώρο του επεισοδίου. Σύμφωνα με τις Ελληνοκυπριακές αρχές, ένας από τους δολοφόνους του Σολωμού Σολωμού, ήταν και ο Kενάν Aκίν, έποικος, πρώην αξιωματικός του τουρκικού στρατού, υπουργός του ψευδοκράτους και πράκτορας των Tουρκικών μυστικών Δυνάμεων. 
%IMAGEALT%
Ομάδα ανακριτών του Αρχηγείου Αστυνομίας και της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αμμόχωστου, μετά από συντονισμένες εξετάσεις, εντόπισαν τους δράστες εναντίον των οποίων εκδόθηκαν διεθνή εντάλματα σύλληψης. Το υλικό που εξασφαλίσθηκε χρησιμοποιήθηκε για προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εναντίον της Τουρκίας. Κανένας από τους δράστες δεν συνελήφθη.Η κηδεία του Σολωμού Σολωμού έγινε στις 16 Αυγούστου 1996, στο Παραλίμνι με παρουσία πλήθους κόσμου.
%IMAGEALT%
%IMAGEALT%

Πώς είδαν το έγκλημα του Αττίλα τα ξένα ΜΜΕ

%IMAGEALT%
Η βρετανική εφημερίδα Financial Times σημείωνε τη δολοφονίσ του Σολωμού στην πρώτη της σελίδα και σε εσωτερική σελίδα είχε πλήρες ρεπορτάζ.  Η γαλλική Liberation σε μικρό δημοσίευμα ανέφερε πως Κύπριος διαδηλωτής σκοτώθηκε και δύο κυανόκρανοι τραυματίστηκαν από πυρά των τουρκοκυπριακών δυνάμεων ασφαλείας.  Η αμερικάνικη Herald Tribune και η USA Today, παρέθεσαν μεγάλα ρεπορτάζ, από τα επεισόδια, τη δολοφονία και τις μετέπειτα εξελίξεις. 
%IMAGEALT%
«Θάνατος στην πράσινη γραμμή» ήταν ο τίτλος της ιταλικής Ουνιτά ενώ η Ρεπούμπλικα είχε τίτλο «Άλλος ένας Έλληνας δολοφονείται από Τούρκους στρατιώτες». Η μόνη εφημερίδα της Νέας Υόρκης που ασχολήθηκε με τη δολοφονία Σολωμού ήταν οι New York Times με μικρό δημοσίευμα. Τα υπόλοιπα ΜΜΕ και τηλεοπτικοί σταθμοί εκτός από το CNN και το Insternational Channel 21, δεν έκαναν καμία αναφορά στα γεγονότα.  Τέλος, πέραν από το Ρόιτερ,  κανένα άλλο μέσο δεν καταχώρισε φωτογραφία των δολοφονηθέντων Ελληνοκυπρίων.

Ο Σολωμός έγινε έμπνευση

Η αυτοθυσία του Σολωμού ενέπνευσε πολλούς έλληνες καλλιτέχνες. Ο Διονύσης Σαββόπουλος του αφιέρωσε ένα παλιότερο τραγούδι του, την «Ωδή στον Γεώργιο Καραϊσκάκη», ενώ ο στιχουργός Γιώργος Αλκαίος δημιούργησε το τραγούδι «Πάντα Γελαστοί», που μελοποίησε ο Θάνος Μικρούτσικος και πρωτοτραγούδησε ο Δημήτρης Μητροπάνος.
%IMAGEALT%
Ο Στέλιος Ρόκος έγραψε τη μουσική για το τραγούδι «Για τον Σολωμό Σολωμού» (στίχοι Νίκου Γρίτση) και ο Νότης Σφακιανάκης τραγούδησε το «Ήταν Τρελλός», σε στίχους Χρήστου Κρετσόβαλη και μουσκή Βασίλη Δήμα. Ο Σφακιανάκης δεν ξεχνά να τιμά τον Σολωμού σε κάθε ζωντανό πρόγραμμά του, δείχνοντας την εικόνα του σε μεγάλο videowall και τραγουδώντας το «Ήταν Τρελλός».

Τα γεγονότα που ακολούθησαν και οι μηδενικές συλλήψεις

σ.σ. RadioFilopoli.gr : Ακολουθουν λόγια - λόγια - λόγια 

Στις 17 Αυγούστου, επισκέφθηκε την Κύπρο ο έλληνας πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο οποίος χαρακτήρισε κοινούς εγκληματίες τους δολοφόνους του Σολωμού. Την ίδια περίοδο βρέθηκε στα κατεχόμενα και η τουρκάλα πρωθυπουργός, Τανσού Τσιλέρ, η οποία μιλώντας ενώπιον πλήθος Τουρκοκυπρίων δικαιολόγησε πλήρως την πράξη, λέγοντας ότι οι Τούρκοι θα κόψουν τα χέρια οποιουδήποτε προσβάλλει το εθνικό σύμβολο.
%IMAGEALT%
%IMAGEALT%
Η απάντηση ήλθε από τον εκπρόσωπο του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Νίκολας Μπερνς, ο οποίος δήλωσε ότι «η ανθρώπινη ζωή είναι σπουδαιότερη από ένα κομμάτι ύφασμα». Η Κυπριακή Αστυνομία, βασιζόμενη σε οπτικό υλικό (τηλεοπτικό και φωτογραφικό), κατόρθωσε να αναγνωρίσει τους δράστες της δολοφονίας Σολωμού κι εξέδωσε διεθνές ένταλμα σύλληψης για τους:
Κενάν Ακίν, υπουργό Γεωργίας του ψευδοκράτους.
Ερντάλ Χατζιαλί Εμανέτ, επικεφαλής των ειδικών δυνάμεων στα κατεχόμενα.
Ατίλα Σαβ, επικεφαλής της αστυνομίας των Κατεχομένων.
Χασάν Κουνταξί, υποστράτηγο των κατοχικών δυνάμεων.
Μεχμέτ Καρλί, ταξίαρχο των κατοχικών δυνάμεων.
%IMAGEALT%
Τον Οκτώβριο του 2004 ο Ακίν παραδέχθηκε ότι ήταν αυτός που δολοφόνησε τον Σολωμού, αλλά δικαιολογήθηκε ότι διατάχθηκε από τον Χαλίλ Σαντραζάμ, τότε διοικητή των κατοχικών δυνάμεων στο νησί. Ο Σαντραζάμ με δηλώσεις του διέψευσε τους ισχυρισμούς του Ακίν, που λίγο αργότερο συνελήφθη από τις τουρκικές αρχές για λαθρεμπόριο, αλλά αφέθηκε ελεύθερος με άνωθεν εντολή.
Στις 24 Ιουνίου 2008 το ευρωπαϊκό δικαστήριο έκρινε ένοχη την Τουρκία για την δολοφονία Σολωμού και Ισαάκ. Σύμφωνα με το δικαστήριο, η Τουρκία κρίθηκε ένοχη για την παραβίαση του 2ου άρθρου της ευρωπαϊκής συνθήκης για τα ανθρώπινα δικαιώματα, δηλαδή δεν προχώρησε σε ενέργειες για την εύρεση των ενόχων. Επίσης εκδίκασε χρηματική αποζημίωση στην οικογένεια του Ισαάκ. ΠΗΓΗ
ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ
περισσότερα >>> περισσότερα >>>

***
ΕΘΝΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ & ΘΕΜΑΤΑ & ΔΙΔΑΧΕΣ
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
περισσότερα >>> περισσότερα >>>

***
ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟΥΣ ΑΙΩΝΕΣ ΚΥΠΡΟΣ
περισσότερα >>> περισσότερα >>>

***
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ ΚΟΣΜΟΣ
περισσότερα >>> περισσότερα >>>

MHNIAIA ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΗΝ RADIOFILOPOLI.EU

ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥΣ

ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ...
ΠΕΟΦ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΠΟΡΕΙΑ ΜΝΗΜΗΣ

ΙΣΑΑΚ-ΣΟΛΩΜΟΥ

FB-ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ

ΕΚΚΩΦΑΝΤΙΚΗ ΣΙΩΠΗ